Episode 3: Den fysiske angsten

Lytt til episoden her eller les tekstutgaven under:

 

Hva er det som skjer i kroppen når vi har angst? 

 

Vi kan dele hvordan kroppen forholder seg til det som skjer inn i to deler: brems og gass.

 

Bremsen er den delen av nervesystemet som er aktivert når du slapper av. Når du har hvilepuls er det normaltilstand i kroppen. Men så skjer det noe som du blir trigget av. Det kan være en lukt, en smak, en følelse, en tanke eller hva som helst.

 

Da slår gassen inn og alarmen går av i hodet ditt, fordi her er det noe utrygt og potensielt livsfarlig. Det er som om gassen går i bånn og forbereder deg enten på å flykte, kjempe eller at du går i frys.

 

Kroppen bruker alt den kan og sender all energi til de delene av kroppen som gjør at du feks blir raskere og kan flykte, eller blir sterkere og kan kjempe. Men for at kroppen skal kunne gjøre det må den stille ned andre funksjoner i kroppen, som feks tarmsystemet..

 

Angst handler om den prosessen som skjer i kroppen din når hjernen din oppfatter en fare. Det spiller ingen rolle om faren er ekte eller falsk. Kroppen reagerer på samme måte uansett.

 

De vanligste symptomene

Det er helt normalt at du synes det er skremmende når de fysiske symptomene kommer. Det er skremmende når kroppen drar avgårde med deg og du plutselig får hjertebank, blir svimmel eller føler nummenhet i hender og føtter.

 

Vit da at det er vanlige symptomer og de er ufarlige. Det er en naturlig del av stressresponsen i kroppen og det skjer fordi alarmen går av og kroppen går i beredskap.

 

Det kan være symptomer som:

Svimmelhet eller ørhet

Hyperventilering

Slørete syn eller prikker i synsfeltet

Uvirkelighetsfølelse

Lyssensitivitet

Hjertebank eller stramming i brystet

Kvelningsfølelse

Svetting eller kaldsvetting

Varmetokter

Kvalme

Sure oppstøt

Diare

Skjelvinger eller muskelspenninger 

Klamme hender

Nummenhet i hender og føtter

 

Når du hyperventilerer får du høyere karbondioksidnivå i blodet, som gjør at du kan bli ør eller føle deg litt “lett” i hodet.

 

Er du skikkelig fokusert kan du få tunnelsyn, fordi du har all fokus framover på faren. Pupillene dine blir større for at du skal få inn mer lys og merke faren fortere. Det kan føre til at du kan få slørete syn, prikker i synsfeltet og oppleve lyssensitivitet. Det kan føles som alt ser litt annerledes ut, uten at du egentlig kan si hvorfor. Det blir en uvirkelighetsfølelse, som om du ikke er helt på plass i kroppen.

 

Når stresshormoner blir produsert kan hjertet ditt banke fortere. Kroppen forbereder seg på å kjempe eller flykte og det kan føre til økt adrenalin og økt hjertebank. Du kan kanskje kjenne alle hjertebank litt hardere. Gjerne kjenne det i halsen eller det kan føles som om hjertet slår ut av brystet. Det kan stramme seg i brystet og du kan kjenne på kvelningsfølelse. Det er kjempe skremmende og det kan føles som hjerteinfarkt.

 

Det kan være vanskelig å skille om det er angst eller ikke. Det er normalt å bli redd og det er viktig å sjekke med legen. Med erfaring blir det lettere for deg å skille hva som er angst eller ikke. Det er bedre at du heller snakker med legen enn at du går og engster deg. Jo mer angst vi har for det, jo verre blir symptomene.

 

Økt svetting, kaldsvette eller varmetokter? Du føler deg kanskje kald i hender og føtter, men varm i hodet eller andre steder på kroppen. Det er også helt normalt. Blodårene trekker seg sammen i armer og bein fordi kroppen forbereder seg til angrep og gjør alt den kan for å redusere potensielt blodtap.

 

Du blir kanskje kvalm, får diare eller sure oppstøt? Dette skjer fordi energien brukes til andre ting i kroppen enn fordøyelsen. Magen produserer ekstra magesyre, som gjør at du begynner å fordøye maten fortere, samtidig som musklene i tarmen roer seg ned. Da går det fortere gjennom systemet og det er naturlig at du da må på do. Her jobber kroppen utifra at du ikke skal kaste bort energi når du er i en livstruende situasjon. Da kan du bli kvalm og få sure oppstøt.

 

Du har kanskje opplevd muskelspenninger, skjelvinger eller gelebein. Som om du ikke helt klarer å stå på beina. Grunnen til det er fordi musklene dine spenner seg fordi du må komme deg fort unna og gjøre kroppen klar for angrep eller flukt. Vi spenner hele kroppen med at vi begynner å knipe tærne, lener oss litt framover, har hendene foran kroppen som en slags beskyttelse, vi spenner kjeven, tungen går opp i ganen. Vi kan gå slik og spenne oss i lang tid. Da er det ikke så rart vi får vondt og får spenninger. Vi kan føle at vi har gjort en hard treningsøkt, fordi vi spenner oss.

 

Grunnen til at dette skjer er fordi kroppen bruker energien sin på å holde deg i live og forberede deg på hva som skal skje.

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor