Episode 6: Angstens 3 faser - Angstmestring i praksis

angst angstmestring Feb 15, 2022

Lytt til episoden her, eller les tekstversjonen under!

Angsten kan deles inn i 3 faser: akutt-, behandlings- og vedlikeholdsfasen.

 

Alle som får angst går gjennom disse 3 fasene. Det er vanlig å skifte litt og gå opp og ned mellom fasene. Når du vet hvilken fase du befinner deg i, er det mye lettere å finne ut hva som kan hjelpe deg akkurat der du er nå. 

 

Kjenn etter hvor du befinner deg. Det er normalt at du kjenner deg igjen i mer enn en.

 

Akutt

Akuttfasen er den vondeste fasen å være i. 

 

Du er der hvis du kjenner at kaoset eller symptomtrykket rundt angsten er så høyt akkurat nå at du ikke klarer å tenke forbi angsten.

 

Du er gjerne veldig redd for følelsene, tankene dine og de fysiske symptomene. Alt er litt voldsomt og det kan gjøre deg overveldet og sliten.

 

I denne fasen trenger vi spesifikk hjelp. Vi trenger å vite hva vi skal gjøre, fordi vi selv ikke er i stand til å søke informasjon. Angsten har tatt over og den logiske delen av hjernen vår er ikke koblet på. Det er vanskelig å ta til seg mye informasjon om gangen og vi blir veldig lett overveldet. 

 

Start da i det små! Jobb veldig konkret og lite.

 

Spør deg selv: Hva kan jeg gjøre de neste 5 minuttene som føles ok?

 

Da handler det ikke om hva du kan gjøre de neste 5 minuttene som gjør deg rolig, trygg og glad, da handler det om hva kan du gjøre som tar angsten din fra 10 til 9 på skalaen.

 

Behandling

Det er viktig at du ikke begynner med eksponering for tidlig, fordi da vil det ikke fungere. Presser du deg for mye for tidlig, skjer det heller at angsten blir verre og du blir mer sliten. 

 

Når ting har begynt å stabilisere seg litt og du har funnet roen i kroppen, da kan du begynne med eksponering, og å møte tankene og følelsene.

 

For at en eksponering skal fungere og være vellykket må vi klare å være så rolig i en situasjon at hjernen får beskjed om at dette var ikke så farlig likevel. Ofte trenger vi mange bevis på at noe var trygt før hjernen virkelig blir overbevist.

 

Noe som hjalp for meg var at når jeg begynte å tenke på trygghet i eksponeringen, da ble alt mye lettere. Når vi føler oss trygge og når vi tillater oss selv å møte verden på en trygg måte, da blir det lettere.

 

Det er veldig normalt at det skifter mellom fasene. Dette handler ikke om at du skal være flink og komme gjennom alle fasene fortest mulig. Det handler aldri om at du skal jobbe hardere og bli flinkere, det handler heller om å jobbe smartere og ta bedre vare på deg selv. Så om du skifter faser er det helt normalt, og det er ikke du som gjør noe galt.

 

Vedlikehold

Når du har gått gjennom all kunnskapen om angsten, følelsene og tankene, begynner du å føle deg mer på plass i deg selv. Du har utsatt deg selv for de verste situasjonene du kan tenke deg med tanke på angsten og du har blitt god på å stå i de. Da er det vedlikehold som står for tur.

 

Vedlikeholdsfasen handler om deg og hva du trenger for å ha det bra. Hvilke behov du har som du trenger å ta på alvor, som du kanskje ikke har tatt på alvor før?

 

Vedlikehold handler om hvordan du kan øve deg på å møte deg selv og følelsene dine når helt nye situasjoner dukker opp. Livet skjer og det vil komme nedturer som gjør at angsten din trigges. Vi at det er helt normalt. 

 

Grunnen til at du fikk angst i utgangspunktet var nok at ting gikk altfor langt og pågikk over lang tid, kanskje uten at du engang visste om det. Når vi nå begynner å møte oss selv på en ny måte kan vi gjøre oss mer robust for det som møter oss videre.

 

Det viktigste å vite at det er en gang i dette her. For i angsten og kaoset føler vi så sterkt at slik jeg har det nå kommer jeg alltid til å ha det og det er ingenting som hjelper. Men vit at de fasene her, de er universelle. Det handler om hvordan du kan bli kjent med deg selv og i hvilken tid du kan gjøre de forskjellige tingene. Når skal du pushe på og når skal jeg ikke pushe på. At det finnes en teori bak det føles ganske trygt, fordi da vet man hva man skal gjøre.

 

Du er der du skal være - du er i den fasen som er riktig for deg.

 

Vi kan bli utålmodige og begynner å gjøre litt for mye og utover den fasen vi egentlig er i. Da kan det gå galt og vi kan bli slitne og ikke føle vi får fremgang. Når du vet hvor du befinner deg, da kan du begynne å gi deg selv den hjelper du trenger akkurat der du er.

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor