Episode 67: Hvordan ha det bra?

Sesong #1

Velkommen tilbake til første podcast etter sommeren.

Håper du har kommet deg gjennom på best mulig måte! Har du hatt en tøff sommer, er du ikke alene om det. I denne episoden skal vi gå litt dypere, filosofere litt og snakke om verdier. Hvem er egentlig jeg og hva er viktig for meg? Noe vi alle trenger å tenke på og undres over etter å ha jobbet med angsten og har begynt å komme mer “på plass” i oss selv.

Jeg har fått et spørsmål som går på dette med å finne ut hvilke verdier man egentlig har. Når vi har angst ligger det ofte til bunn at vi ikke har fått lov til å være helt oss selv, og vi må gjerne tilbake til barndommen. Hvordan ble vi egentlig møtt som barn.

Historisk sett og veldig generelt er barn sett på som en forlengelse av de voksne. Og det å få være hele deg, med alle dine meninger, følelser og tanker er det en stor sjanse for at ikke har vært 100 prosent til stede. Når vi vokser opp på den måten at vi ikke hører på, tror på eller forstår egne følelser eller får uttrykke våre egne meninger, spesielt om du har andre meninger enn de rundt, så er det ikke så rart at som vi som barn begynner å undertrykke våre egne følelser. Som barn er det viktigste følelsen å høre til. Og som barn er vi villige til, helt underbevisst, å undertrykke de delene av oss som ikke er akseptabelt, for å passe inn og føle tilhørighet. Ved å tilpasse oss “det rette” og gjøre alle “de rette” tingene kan vi føle at vi er bra nok, til tross for at alle disse tingene er noe vi egentlig ikke ville.

Nettopp dette er noe av det som ligger i bunnen for angsten vår og at vi kommer dit at angsten blomstrer. Vi har liten eller ingen kontakt med kroppen vår, følelsene og med oss selv. Over lang tid har vi surret oss inn i et liv hvor vi ikke lever for oss, men lever for andre. Bevisst eller underbevisst. Ofte er vi ikke klar over dette før det eksploderer i f.eks nettopp angst. Det er forvirrende og vanskelig som voksen å ikke vite hva det betyr å ha det bra eller hva man kan gjøre og hvor man kan starte. Mange er nok ikke klar over hvor vanlig dette faktisk er. Mange lever et liv de tror de skal leve. For eksempel i jobber og relasjoner og hobbyer vi holder ut i fordi vi tenker at vi må og tror det er sånn det skal være. Men hva er det jeg liker og hva er bra for meg og hvordan starte prosessen når man ikke helt hvor man skal? Ærlighet og grensesetting er to viktige stikkord. Vær ærlig med hvordan du føler det i ulike situasjoner og relasjoner som får frem en ubehagelig følelse som gjør at du for eksempel blir sliten, endrer deg, ikke klarer å være helt deg selv. Det er ikke nødvendigvis en gal relasjon eller noe som ikke er bra for deg, men et tegn for deg at det er noe som skurrer. Hvordan har det seg at jeg i disse situasjonene føler angst eller uro og ubehag. Hva handler det EGENTLIG om.

En forlengelse av ærlighet er grensesetting. Først og fremst bli bevisst på følelsene og at det kan være vanskelig. For eksempel i en situasjon man kjenner at man burde sagt nei, men ikke har klart det. Da er det et fint sted å starte med å kjenne at man har blitt bevisst at man skulle ha sagt nei. Første steget for å begynne å finne hvilke verdier som er viktige for oss og for å ha det bra, vi må vi først skrelle bort alt som gjør at ting blir for mye for oss og at angsten trigges oftere enn den hadde trengt. Dette for å slippe å drive med brannslukking. For eksempel i en akuttfase hvor vi har mye angst, er det sånn hele tiden. Og når all energi går til det, har vi ikke energi til å jobbe med det som ligger under angsten. Når vi kommer i vedlikeholdsfasen og skal begynne å se på hva jeg trenger resten av livet hvis angsten ikke tar all oppmerksomhet hele tiden, hvem er jeg da? Hva er det jeg liker og hva er viktig for meg? Etter mange år med angst har vi i årevis gått glipp av så mange anledninger til utvikling og vekst at vi ikke lenger vet hvor vi skal starte. Et fint sted å begynne er å finne ut hva som gir deg glede, hva gjør at tiden stopper litt opp, hva er det jeg ønsker?

Det handler om å bygge opp livet på nytt og finne ut hvem du er ment til å være. Det er noe med å gjøre et bevisst valg og ha fokus, enten daglig eller ukentlig. Det kan være meditasjon, stillhet, prøve ut nye ting, bare for å teste ut hva du syns om det. Alt fra ulike måter å bevege kroppen på, det kan være ulike hobbyer, rutiner - hva er det JEG trenger for å ha det bra. Dette er noe vi må øve på over tid og ha fokus på . Ved å lytte til reaksjonene dine i ulike settinger kan du lære deg bedre å kjenne. Enten det føles bra eller ikke bra. Det kan også etter angsten være vanskelig og skremmende å kjenne på å ha det bra, og det er også noe som må øves på.

For å oppsummere: 

  • Legg merke til hva du ikke liker, situasjoner hvor du kjenner på mer uro, har mer angstresponser, et ubehag, eller noe som ikke føles bra, kanskje noe andre gjør som ikke føles bra eller som du ikke forstår.
  • Øv på å være ærlig med deg selv og de reaksjonene man får. Føler du på ubehag, tyder det på at det er noe som ikke er bra eller riktig for deg.
  • Øv på grensesetting Når vi skreller vekk lagene, begynner det å bli rom for å se på hvem du er og hva som er viktig for deg. Mye av dette snakker jeg mer om i boka Ikke Ta Deg Sammen. Ta godt vare på deg selv!
Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor