Pårørende - Hvordan forstå angst som utenforstående?
Å være pårørende
Angst er ikke så lett å forstå når man står utenfor!
Jeg vet at det er skremmende å ha et barn, en venn eller noen i familien med angst. Det er skremmende og kan være ganske uforståelig.
Det er helt normalt å føle på det, fordi jeg tror virkelig ikke at vi kan forstå angst hvis vi ikke selv har kjent det på kroppen. Hvorfor? Fordi angst gir absolutt ingen mening.
Hvorfor kan du ikke bare ta deg sammen?
Hvorfor kan du ikke bare slutte å tenke sånn?
Hvorfor kan du ikke bare gjøre litt til?
Det er helt normalt å ikke forstå det. Da er det også normalt å bli frustrert, sint, engstelig eller redd fordi du kanskje opplever at du mister mer og mer den personen rundt deg som har angst.
Hvordan forstå angst?
Hvordan kan du som pårørende forstå angst?
Det som er viktig er å skape en mest mulig logisk kobling til angsten. En konkret forståelse av angst som noe annet enn bare følelser, fordi det blir så svevende.
Angsten påvirker kroppen vår fysisk og det skal ganske mye til for å overstyre det. Er det noe vi mennesker er designet for, så er det å overleve. Det å klare å kjempe eller flykte fra farlige situasjoner.
Hjernen til en med angst vet ikke forskjellen på om det var en reell fare eller ikke. Kroppen reagerer nøyaktig samme måte. Det er det så viktig å tenke på.
Hvis den som har angst kunne roet seg ned, så hadde de gjort det. Det er ingen som velger eller ønsker å ha angst. Det er ingen som gjør det for oppmerksomhet, for å være dramatisk eller for å få noe ut av det.
Å ha angst er helt forferdelig og det ødelegger liv.
Hva kan du gjøre?
Det er mange som spør meg: Hva kan jeg gjøre for å hjelpe den/ de rundt meg som har angst?
Det du kan gjøre er å skape trygghet. Spør gjerne: Hva trenger du nå? Hva kan jeg gjøre for å hjelpe?
Noen ganger trenger de avstand og andre ganger en klem. Noen ganger ønsker de råd, mens andre ganger trenger de bare å sette ord på ting. Spør slik at den med angst selv kan bestemme og si hva de trenger.
Det er ikke sikkert de vet det selv heller, fordi angst er kaotisk. Da kan dere øve på det sammen: du som pårørende kan øve på å stille de rette spørsmålene og den som har angst kan øve på å kjenne etter og sette ord på det.
Husk at det er vanlig og helt normalt at du som pårørende også kan ha behov for hjelp. Det kan være å snakke med andre pårørende, ha behandling selv eller snakke med som kjenner deg, som kan hjelpe deg med å sette ord på det som er krevende.
Det som har vært viktig for meg i Angstportalen er at de terapeutene jeg har knyttet til portalen, er folk som selv har kjent angst på kroppen. Dette fordi jeg tror virkelig det at det er vanskelig å forstå slike situasjoner om man ikke har kjent det på kroppen selv.
Er du medlem kan du bestille samtale med en av terapeutene i Angstportalen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.