Episode 43: Er det mulig å bli trygg igjen?

trygghet Nov 29, 2022

Det er mulig å bli trygg igjen og det er jo egentlig alt vi vil.

 

Når angsten er der hele tiden og vi føler at vi ikke får til noe og har en følelse av at hva som helst kan skje når som helst. Det kan handle om sykdom, symptomer eller om å ikke være trygg i å kunne si hva du mener. En emosjonell trygghet er at du kan føle det du føler uten å oppleve at du er til bry eller belastning for andre. At andre blir lei seg, sint eller ignorerer deg når du føler på noe. Trygghet er det viktigste botemiddelet vi har for angsten. Da er det ikke så rart at vi mister litt håpet på at det er mulig å bli trygg igjen i seg selv. 

 

Trygghet har ikke hatt en naturlig plass for oss som er voksne i dag og bakover i tid. Den emosjonelle tryggheten har ikke vært så viktig. Du har kanskje hørt at du har ikke noe å klage på du: du har jo tak over hodet, mat på bordet og du blir ikke fysisk mishandlet, så du må jo være fornøyd.

 

På den måten får fysisk utrygghet en slags høyere rolle enn den emosjonelle. Sannheten er at begge deler er skadelig, på forskjellige måter. Selv om noen opplever den fysiske utryggheten, tør jeg påstå at flere har opplevd en emosjonell eller en psykisk utrygghet. Det kan ha vist seg på måter hvor du har fått høre at du ikke får lov til å si hva du mener, du er bortskjemt dersom du forsøker å si nei, du er bare sint eller at du er vanskelig og har for mye følelser.

 

Det viktige er heller hvordan du viser deg til verden. Du skal være snill, grei og arbeidsom. Det ser vi også på de ulike rollene vi har. Hva samfunnet ser på som en god mamma for eksempel. Da skal du tenke på alle andre enn seg selv og gjøre alt som må gjøres før du hviler. En følelse av at det er ikke din glede eller lykke som er viktig, det er heller hva du gjør for andre. Det er det sammen med idoler vi ser opp til. De blir gjerne sett opp til som noe litt høyere enn andre, fordi de er selvoppofrende. Det betyr ikke at det er noe galt i å gjøre det. Men selv om vi ikke er der, så er ikke vi noe dårligere av den grunn.

 

Det er noe med å bli møtt på den måten vi har behov for å bli møtt på. Det er det dessverre mangel på i skolesystemet. Bli møtt som deg og hva er det du trenger. Hva er bra med deg? Hvilke evner kan vi bygge på hos deg for at du skal få det best mulig?

 

Vi blir da voksne som ikke klarer å regulere følelsene våre, fordi vi har ikke lært at det er noe vi burde kunne. Det fører til at vi har masse følelser og det kan vises som uro, skam, sinne og gjerne følelser som blir så sterke at vi ikke klarer å holde fast i de. Du har også kanskje opplevd at ting sjelden eller aldri går helt din vei. En opplevelse av at du aldri står først i køen eller er den viktigste i rommet, som vi skulle ha vært av foreldrene våre.

 

Da er det jo ikke rart vi får en følelse av at jeg er aldri viktig nok, bra nok eller verdifull nok. For verdien blir jo plassert på noe utenfor, om du er flinkest til noe, best til noe, om du er best til å være selvoppofrende… 

 

Så står vi der da og angsten kommer. Enten den kommer brått og brutalt eller sakte over tid, tar den plutselig over livet. Det er som om all utrygghet i hele verden bare eksploderer på alle områder og du vet ikke hvordan du skal forholde deg til det eller hva det handler om. Da er det ikke så rart at håpet og troen på at det skal bli bra er svekket. Det er vanskelig å se at det finnes noen utvei, fordi alt er så mørkt hele tiden.

 

Det er mulig å bli trygg igjen, men vi kan ikke tvinge det frem. Trygghet må møtes, stoles på mer og mer og det kommer med erfaring. Vi kan ikke gå fra å føle oss 100% utrygge til å føle oss 100% trygge. Men vi kan gå fra 100% til 99%, og det gjør vi med å møte angsten og følelsene med trygghet. Det snakker jeg mye om både her i podcasten og i Angstportalen. Boka jeg holder på å skrive, som kommer ut i april, handler om det å gå fra mye usikkerhet, angst og utrygghet til å bli trygge i oss selv og komme til et sted hvor vi kan ha en dårlig dag, men likevel klare å møte oss selv med trygghet. Det igjen gjør at angsten ikke blomstrer, men at den roer seg ned og vi igjen klarer å gjenopprette en slags følelse av trygghet.

 

Det er viktig å starte med å forstå at det du trenger er trygghet. Enten det er i møte med følelsene, kroppen eller i angsten. Begynne å sette trygghetsfølelsen høyere enn alt annet.

 

I starten når du er i akuttfasen og angsten er veldig høy hele tiden, handler det om å finne trygghet i at du kan fokusere ut av angsten. At du evner å roe ned nervesystemet, jobber med førstehjelp og teknikkene som det er mulig å bruke for å roe ned kroppen og få litt pusterom. En følelse av at du etterhvert kan bli trygg på at du klarer å håndtere det som kommer. Selv om følelsene er høye og angsten er høy, så klarer du å roe deg ned.

 

Etterhvert over i neste steg når du har blitt god på det og vi skal begynne å behandle angsten, handler det om å øve på en trygghet i at du er en person som tar følelsene på alvor. Selv om ikke har gjort det tidligere, så står du der nå og du får til å møte deg selv med trygghet. Når du føler på at du er lei deg gråter du og når du er sint føler du på sinne. Det å vite og få en erfaring og en trygghet i at det er en grunn. Det er umulig at du er sint i dag uten at det er en grunn. Du må finne grunnen og det er vi skal frem til.

 

Finne tilbake til den indre tryggheten og roen i at du får til og at du er mer enn bra nok. Det er det den tryggheten handler om. Det er det vi må overbevise oss selv om. Fordi det er ikke sikkert du tror på det akkurat nå og det er helt greit. Angsten er der jo fordi du ikke tror på det nå. Men steg for steg skal vi komme dit og det er mulig.

 

Da må vi ta et aktivt valg om å sette friheten først. Det betyr å bli kjent med hva du trenger. Er det mer hvile du trenger? Ofte er det hvile vi trenger, fordi hele livet er et strev hele tiden. Med hvile mener jeg ikke nødvendigvis å sove eller ligge på sofaen, fordi ofte er det alt annet enn hvile midt i angsten. Hvile handler heller om aktiviteter og ting du gjør, hvor du lader. Gå sakte, forsiktig og med ro og trygghet. Det er det trygghetsmetoden min handler om.

 

Trygghetsmetoden er et rammeverk som viser deg hva du skal gjøre til hvilken tid. Det var noe av det jeg syntes var vanskelig i min prosess. Fordi alt er bare kaos og det er så enormt mange måter å gjøre det på. Det meste fungerer, men det fungerer bare når du er klar for det. Det er gjerne det vi ikke lærer. Når er jeg klar for de ulike typer tilnærminger?

 

Det jeg gleder meg veldig til i desember er en julekalender vi skal ha i Angstportalen, som skal handle om trygghet. Hvordan bli trygg på 24 dager.

 

Der får du daglig en kort video, fordi jeg vet det er mye, du er sliten og overveldet, så dette skal ikke være en ny ting hvor du må sette av timesvis på å lære nye ting. Men kort og konkret hver dag hvor jeg snakker om en øvelse, et verktøy eller noe jeg vil du skal tenke på. Fokuset er å finne trygghet. Det kommer til å foregå i facebookgruppen. Dersom du ikke er medlem enda, men har lyst å få det med deg det, går du til angstportalen.no.

 

Jeg gleder meg til å ha en hel måned hvor vi fokuserer på trygghet. Innholdet blir liggende som et eget program slik at det blir tilgjengelig også etter desember. Du kan senere gå tilbake og bruke de samme verktøyene på nytt. Juletiden er ofte triggende og det er mye som kan være ekstra vanskelig når det er høytid.

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor