Episode 41: Angst og relasjoner

pårørende relasjoner Nov 15, 2022

Hvordan kan vi møte de ulike relasjonene våre på best mulig måte, enten det er som kjæreste, venn, familie eller kollega?

 

Å ha angst påvirker omgivelsene rundt oss. Det kan også være fint, fordi det kan være et sted hvor vi kan starte de gode samtalene. Vi kan øve på å få mer forståelse av oss selv og at andre dermed også kan ha forståelse for oss og vi igjen for dem.  

 

Du må ha opplevd angst selv for å virkelig kunne forstå dybden av hvordan det fullstendig tar over livet. Det er ikke slik at jeg bare kan ta meg sammen eller jobbe litt hardere for å få det bedre. Angst er 100% ekte og ofte ekstremt fysisk. Når vi selv noen ganger ikke forstår, er det ikke rart at folk som står utenfor og kanskje aldri opplevd angst, sliter med å forstå. Det å ha litt forståelse for det, at vi kan starte der, tenker jeg er en fint.

 

Ofte kan vi ta det veldig personlig og ta mangelen på forståelse som et bevis på at de ikke bryr seg. Samtidig er vi kanskje litt dårlige til å snakke om vonde og vanskelige ting selv også. Noe som gjør at vi kanskje sier litt vell menende, men kanskje litt dumme ting. Midt i angsten kan føles utrolig vondt og sårende.

 

Jeg tror nok mye av det vi føler på av den mangelen på imøtekommenhet og forståelse handler om at vi ikke er så gode på å forklare, samtidig som at angst er vanskelig å forstå for de som ikke har stått midt i det selv. Start samtalen med oss selv og huske på at det også er vanskelig for oss å forstå oss selv innimellom.

 

Ut fra den ærligheten fra begge kanter, kan vi også skape en god samtale om hva dette betyr. Være nysgjerrige på hva dette handler om. Hvorfor synes du dette er vanskelig? Noen ganger trenger vi også å lære å si til de rundt oss hva vi har behov for og hvordan vi ønsker å bli møtt. For de fleste som ikke har opplevd angst, er det ikke intuitivt hva du har behov for. 

 

Vi alle behov for forskjellige ting. Noen har kanskje behov for mye nærhet når ting er vanskelig, andre igjen kjenner at de ikke klarer å ha noen inntil seg eller nær seg når angsten er høy. Finn det som får deg til å føle deg litt roligere og trygg.

 

Det å ha gode samtaler er viktig. Ta vekk all tvil og mulighetene for misforståelser. Selvfølgelig vil det oppstå nye ting, men øv på å si fra til de rundt deg. 

 

For det også angsten gjør med oss, som det er viktig at vi og de rundt oss er klar over, er at  den gir oss skylapper. Vi blir intenst vendt innover i oss selv. Det har ingenting å gjøre med at vi er egoistiske eller selvsentrerte. Vi blir ekstremt sensitive og tilstede i alt som skjer både i den fysiske kroppen, følelsene våre og tankene våre. Det kan oppleves vanskelig for de som er rundt fordi du kanskje isolerer deg mer. Men så er det ikke sikkert det betyr at du vil være alene, men at det heller er et uttrykk for at vi er vant med at vi må takle ting på egenhånd. Derfor er det vanskelig å bryte ut av nettopp det. Det å snakke om hvordan du vanligvis reagerer når ting skjer er viktig.

 

Et spørsmål jeg fikk nå nylig handlet om hva du kan gjøre når begge parter har det vanskelig? At begge har angst eller psykisk helseutfordringer og hvor man reagerer på hver sin måte. Det er vanlig uansett om du har angst eller ikke i et parforhold. Vi har alle våre reaksjonsmønstre og før vi har jobbet med de, vil de være for det meste ubevisste.

 

Underbevisst reagerer vi alle forskjellig. Kanskje den ene parten reagerer med å snakke høyere eller går veldig inn i en situasjon. Motparten har det kanskje helt motsatt og gjemmer seg. Sier ikke noe, vil bare vekk fra situasjonen og snakker lavere. Ulik reaksjon er en god grobunn for mange misforståelser.

 

Den som blir høylytt og pågående, kan oppleve at motparten forsvinner og det kan skape utrygghet. Dette igjen kan gjøre at reaksjonen blir høyere, mens motparten tar det kanskje som et angrep og går mer og mer i frys og vil bare flykte. På den måten får vi ikke snakket om noenting, fordi vi bare reagerer på den andres reaksjon, enn å snakke om hva som faktisk skjer.

 

Jeg tror at når vi blir bevisst på hva det er vi egentlig driver med, har vi et kjempefint utgangspunkt for å begynne å jobbe med det. Når du sier det, kjenner jeg dette i meg og da pleier jeg å reagere på denne måten. Da har vi noe å jobbe ut fra og det er så fint og viktig.

 

Noen ganger klarer vi ikke helt det, spesielt om angsten er høy hos begge parter, eller hos en av partene på en slik måte at vi ikke klarer helt å ha den innsikten. Fordi det krever at vi har en innsikt og en ærlighet overfor oss selv om reaksjonene våre. 

 

Når angsten er høy, har vi ikke det. Det er ikke fordi du ikke får det til eller fordi du ikke helt forstår, men fordi angsten tvinger deg til å fokusere kun på det du føler på. Kun på det som er innvendig og det stresset gjør at vi ikke samtidig klarer å holde fokus utover og være logiske og ta gode beslutninger. Det er helt normalt. Da må vi først øve på å roe ned før vi kan ha samtalen. Kanskje trenger vi å roe ned litt hver for oss eller tenke oss litt om før vi kan ta de gode samtalene.

 

Så er det jo alltid slik at i noen relasjoner er det kanskje ikke rom for å bli møtt på disse tingene. Det kan være at du opplever at de gode samtalene ikke er en mulighet. Kanskje motparten ikke er interessert eller ikke ønsker å forstå. Noen relasjoner er dessverre slik.

 

Det er vondt, spesielt når det gjelder de helt nære relasjonene. Hvis det gjelder familie, eller andre som er helt nær deg, gjør det ekstra vondt hvis de ikke viser den forståelsen til å ønske å møte deg i det som er vanskelig. Prøv da å finne det andre steder: terapeut, forum i Angstportalen eller andre arenaer hvor du kan finne folk som ønsker å forstå eller som allerede forstår fordi de har hatt det på samme måte selv.

 

Vit det at det er ikke sånn at vi alltid trenger å jobbe med en relasjon. Hvis det er en type relasjon som ikke er bra for deg hvor du ikke blir møtt i det hele tatt. Det å skulle sette grenser for det, er naturlig nok vanskelig i en prosess som dette. Og spesielt når vi står i angsten selv er ofte grensesetting noe av det vanskeligste, fordi vi er ikke helt på plass i oss selv.

 

Tenk litt på det. Er det vanskelig fordi motparten ikke ønsker og ikke har vilje til å forstå deg, eller handler det mer om lite kunnskap og misforståelser? Er det situasjoner som gjør at dere ikke helt klarer å møte hverandre, men at det er en vilje der i bunn? Fordi det er det som er det viktigste uansett hvilken relasjon.

 

Fokus på åpenhet er noe av det viktigste. Midt i angsten har vi kanskje en tanke om at vi ikke skal dra andre ned, at andre ikke skal ha det vondt selv om vi har det vondt. De aller fleste ønsker å hjelpe og ta en del i det du sitter i. Det er helt umulig å forstå dersom du aldri setter ord på det. Det er lettere for motparten å møte deg med forståelse og vise omsorg når du er åpen og ærlig. Vær imøtekommende med at dette er vanskelig for andre å forstå. Det er ikke noe vi kan lese oss til, fordi den kroppslige erfaringen det er, er så intenst, at vi virkelig må ha vært der for å virkelig forstå hvor lammende det er.

 

Grunntanken er tenker jeg: Møte hverandre med åpenhet og forståelse, omsorg og kunne snakke om det som er vanskelig.

 

I Angstportalen har jeg et pårørendekurs, hvor jeg snakker om angsten på en veldig fysisk og direkte måte for mennesker som ikke selv har opplevd angst, for at de også kan forstå hvor ekte og fysisk det er å ha det slik som vi har det.

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor