Episode 4: Trygghet i angsten

trygghet Feb 01, 2022

Lytt til episoden her eller les tekstutgaven under: 

 

Hva er trygghet

Jeg tenker på trygghet som noe som handler om at det er lov og greit å være deg. Du får lov å ha de følelsene du har og du har lov å ha de tankene du har.

 

Du har lov å være din egen person i verden og ikke bare en forlengelse av foreldrene dine.

 

Ofte tenker vi på fysisk trygghet når vi hører ordet trygghet. Det er viktig å føle seg trygg på omgivelsene rundt oss og at ingen kan gjøre oss noe.

 

Men det handler også mye om den emosjonelle tryggheten. At du blir sett for den du er og at de rundt deg møter deg på den måten du trenger.

 

Hvordan ble du møtt som barn?

 

Barndom

Trygghet og tilknytning er viktig for all utvikling, og det skjer tidlig i barndommen. Tilknytning til mamma og pappa. Tryggheten om at de alltid er der og at de alltid kommer tilbake. Tryggheten om at uansett hva som skjer er du like mye verdt og har den trygge basen der hjemme, som du alltid kan dra tilbake til. Det gjør det lettere å “dra ut i verden” og være deg selv.

 

For mange er det ikke slik.

 

Det handler ikke om at det er foreldrene som har gjort noe galt, fordi de aller fleste er jo fine folk som vil det beste for oss og de gjorde så godt de kunne. Men vi er alle et resultat av vår tid og på et eller annet tidspunkt opplevde vi kanskje noe som ikke var helt greit, noe vi reagerte på og som gav oss den følelsen av å stå alene i det.

 

Og det er ofte den følelsen av å stå alene i noe som setter spor i oss. Stå alene i det uten at noen ser deg eller hjelper deg å regulere følelsene dine eller sette ord på tankene dine. 

 

Det er det som er traumet.

 

Det er selvregulering, eller mangelen på selvregulering, som gjør at vi har vansker med følelsene våre. Vi klarer ikke helt å forholde oss til sinnet som kommer brått og voldsomt, fordi vi lærte ikke dette som små. Vi ble født med følelsene, men vi ble ikke født med evnen til å regulere de selv.

 

Vi trenger å bli møtt med trygghet! Trygghet er den beste medisinen vi har for angst.

 

Hadde vi følt oss trygge hadde vi ikke hatt angst. 

 

Å søke trygghet er det viktigste vi kan gjøre.

 

Hvordan finne tryggheten

Hvordan kan du finne tryggheten i akkurat det du står i?

 

Vi er alle forskjellige og det er forskjellige ting som gir oss trygghet.

 

Du vil mest sannsynlig møte mye motstand i deg selv når du skal begynne å gå mot trygghet. Det føles utrygt å finne trygghet, fordi det ville bety det samme som å snu ryggen til den potensielle faren, som er der borte. Vit da at det er helt normalt. 

 

Når du skal begynne å gå mot trygghet er det viktig å være forberedt.

 

Angst viser seg gjerne i samme type situasjoner og da vet du kanskje når du kommer til å kjenne på angst. Jeg vet at det er slitsomt, men samtidig gir det deg et fortrinn. Hvordan kan du da tilføre trygghet til den situasjonen som du vet gir deg angst?

 

Lag deg selv en trygghetsliste.

 

Skriv ned alt som gjør at du føler deg litt tryggere og plukk en ting fra listen når angsten kommer. Fokus på denne ene tingen som gjør deg tryggere.

 

Det kan være:

  • Ha musikk på ørene
  • Hør på førstehjelpen, som du finner i Angstportalen
  • Ta en varm dusj
  • Drikke noe varmt
  • Ha et teppe over seg i sofaen
  • Snakke med noen
  • Sitt i bilen
  • Tenke på noen
  • Gynge lett frem og tilbake

 

Det er ikke sikkert det hjelper etter en gang eller to ganger, men kanskje det letter litt. Kanskje det gjør at angsten din går fra en 10 på skalaen til en 9 på skalaen? Det er helt umulig å gjøre en ting og så forsvinner hele angsten. Det er det ingen som klarer. Det handler om å ta det steg for steg og øve flere ganger.

 

Øve på å møte deg selv, tankene, følelsene og de fysiske symptomene med omsorg. Hva kan du gjøre nå for å føle deg litt tryggere?

 

Husk at det handler ikke om at du ikke prøver hardt nok. Det er aldri det det handler om. Det er heller det motsatte, at du presser deg for hardt og at det blir verre.

 

Øv på å møte deg selv med trygghet og omsorg.

 

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor