Episode 39: Tankekjør

Uncategorized Nov 01, 2022

 

Tankekjør er noe som går hånd i hånd med angst. De fleste med angst har kjent på en eller annen form for tankekjør. Det kan være tanker som hva hvis dette skjer, tenk om osv.. Tankekjøret former seg ofte etter hvilken type angst du har og det er helt normalt. Selv om du ikke har angst, er også tankekjør normalt.

 

Som samfunn har vi blitt lært opp til at det er hodet som skal styre. Det er tankene som skal gjøre at vi kan styre oss selv dit vi trenger å gå. Vi skal ta logiske beslutninger og gjøre de kloke tingene. I det ligger det også en opplevelse av at å følge magefølelsen eller følelsene, det er ikke like riktig. Det er noe som er litt svakere, nesten litt uholdbart, så du kan egentlig ikke stole på det du føler. Det vi da blir stående igjen med er tankene våre. 

 

Men vi lærer heller ikke hvor feilbare de fleste av tankene våre egentlig er. Det meste av det vi tenker er ikke sannheter. Det er heller roten til angsten og vi kan se på det som en metode angsten din bruker for å holde deg litt i sjakk.

 

Det er veldig ofte det jeg ser og det jeg opplevde selv også, at når angsten stilner, når du får en litt bedre periode hvor angsten ikke er like høy, er det ofte tankekjøret som er en av de siste tingene som sitter litt fast i oss. Det er gjerne knyttet til angst for angsten.

 

Det er gjerne de to som er igjen fordi det tar ofte lenger tid å bryte tankemønsteret enn det gjør å møte følelsene. Fordi når vi først knekker koden til hvordan vi kan møte følelsene våre, forstå de, plassere de, går det ofte fort. Men tankene våre trenger mer før de roer seg. Da er det normalt å ha mye tanker og det skal mye tanker til før det blir sykelig. 

 

Selv om du ikke har angst eller tvangstanker, er det normalt å ha mye tanker. Veldig ofte kan de tankene dreie seg rundt det du er aller mest redd for. Det er ikke slik at du har de tankene fordi du mener det eller ønsker å skade noen eller gjøre noe galt. Det handler heller om at de tankene vi får er ofte de tingene vi er aller mest redd. Redd for å skade noen, redd for å skade deg selv eller redd du ikke har kontroll over deg selv og handlingene dine. 

 

For mange er det også det angsten bunner ut i. Den opplevelsen av at det er noe galt med meg, som ofte kan spores tilbake til da du var liten. Hvor det er vanskelig og nesten umulig for et barn å forstå forskjellen på å gjøre en gal handling og det at det er noe galt med deg. Derfor vokser du kanskje opp med den opplevelsen av at det er noe grunnleggende galt med deg, til tross for at ting som ble sagt og gjort var helt normale.

 

Hva kan du da gjøre hvis du en dag kjenner på at tankene går i loop og du ikke klarer helt å legge de fra deg?

 

På samme måte som med angsten, fungerer det dårlig å slutte og tenke på noe du allerede tenker på. Det vi må gjøre da er å være strategiske og finne andre innfallsvinkler. I stedet for å ha fokus på å skyve tankene unna og ikke tenke på de, heller ha fokus på å finne alternative tanker.

 

Når du skal finne alternative tanker må det være tanker du tror på. Hvis tankene som går i loop hos deg handler om frykt for å aldri få det bedre. Da vil det for de fleste ikke gå an å gå fra det ståstedet til å si til seg selv: Jeg vet jeg kommer til å bli bedre. Fordi det vet du ikke nå og det er greit. Du kommer dit, men nå gir ikke den tanken deg en god følelse, fordi du tror ikke på det. Vi må ta det stegvis og finne tanker vi tror på. 

 

Det kan være tanker som handler om konkrete ting, som feks hva du skal gjøre i dag. I dag skal jeg gjøre øvelser for tankene mine, ha fokus 5 min hver dag med øvelser eller hver gang jeg får tanker om at jeg ikke kommer til å få det bedre, skal jeg legge merke til at jeg tenker den tanken og stille spørsmålstegn med det. Hvorfor tenker jeg dette nå? Kan det være en grunn til at jeg tenker dette nå? Kan det være at dette ikke er sant?

 

Det kan hjelpe å stille spørsmålstegn ved tankene, fordi det er forskjell på å jobbe med tanker kontra følelser. Når vi møter følelser trenger vi å møte de med ro. omsorg og forståelse. Når det kommer til tankene, kan vi møte de på en mer konkret måte. Det handler mer om å endre veien eller stiene tankene våre går og gå mer strategisk til verks. 

 

Det er slik at hjernen vil aller helst at du skal gå i de samme sporene du alltid har gått i, fordi det krever ikke så mye energi. Det vi må gjøre er å hjelpe hjernen å finne nye veier. Når vi skal begynne å hjelpe hjernen å finne nye tanker, må vi begynne å tråkke opp nye stier. Det starter med helt bevisste handlinger og verktøy, som vil hjelpe deg til å ta de første stegene. Etterhvert blir det mye lettere å ta den nye veien du har laget enn den gamle. Men det krever energi og det krever at vi jobber litt med det hver dag. 

 

I november er det tankekjør som er tema i Angstportalen.

 

Da skal vi snakke mer om tankekjør og gå gjennom konkrete verktøy for:

  • Hva kan vi gjøre når tankene dukker opp
  • Hvordan kan vi finne ut hvor tankene kommer fra
  • Hvorfor er det så vanskelig

 

Det blir en ekstra live spørretime, hvor jeg svarer på alle spørsmål. Da kan vi dykke ned i temaet, gjøre det så konkret som mulig og at jeg kan hjelpe deg direkte. Jeg skal hjelpe deg i gang og lære deg ulike verktøy og teknikker som handler om hvordan du kan finne nye stier istedenfor den veien vi hele tiden går. 

 

Husk tankekjør er vanlig og det er normalt for alle, om du ikke har angst også. Vit at det kommer til å bli lettere.

 

Jeg vet det er til å bli gal av når tankene går i loop hele tiden, men det er normalt uansett om tankene dine handler om sykdom, noe sosialt, om deg som menneske, uansett hva tankene dine inneholder er det normalt, selv om det ikke føles slik. 

 

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor