Episode 33: Hvordan finne mot til å møte angsten?

angst Sep 20, 2022

Hva betyr det å møte angsten?

Det det egentlig handler om er å finne ulike strategier og verktøy som hjelper deg å føle og bearbeide det du føler. Begynne å føle på det du faktisk kjenner på og i neste omgang følge følelsen. Som når kroppen sier nei, trenger vi å øve på å si nei til situasjonen.

 

Det er jo ikke slik at det bare er å si til seg selv at nå skal jeg begynne å kjenne etter og føle det jeg føler. Du har et enormt system i arbeid hos deg for å tvinge deg til å gjøre det motsatte. Du har jo lært at det lureste for deg er å bruke de strategiene du har for å beskytte deg fra det du føler. Når vi har nok erfaring med at å vise følelser ikke var bra, begynner vi å undertrykke og skyve vekk følelsene. Når det skjer mange nok ganger blir vi skikkelig gode på å ikke kjenne etter.

 

Når vi nå skal finne motet til å føle, ligger det en følelse i det ordet: jeg må finne all min viljestyrke og kjempe slik at jeg kan jobbe hardt og være flink til dette. Som jo er en hard måte å møte oss selv på. Vi tenker at for å finne en løsning må jeg ha mot. Og har jeg ikke mot får jeg heller ikke gjort jobben. 

 

Jeg tenker at motet trenger du, fordi målet du har satt deg er nok altfor stort. Det kreves ikke mye mot å begynne å tenke tankene eller begynne veldig forsiktig å jobbe. Om noe så kreves det heller litt mot å gå en annen vei. Det er ikke sånn at vi skal trenge å samle opp all verdens mot og hvis vi gjør det er det et stort rødt flagg på at det du gjør er for stort på det nivået du er på nå. Det skal ikke være så krevende.

 

Det som er krevende er å føle på det du føler og å stå i angsten. Men det å komme i gang det kan vi gjøre på en ganske ok måte og det er litt det som er nøkkelen. Finne veien sånn at vi ikke trenger all den viljestyrken og motet for å møte angsten. Motet det kommer når du kan ta 5 min om gangen og gå sakte frem. I stedet for å snakke om å finne motet for å starte, hva om det i seg selv er et tegn på at du starter i feil ende eller at du starter litt hardt?

 

Jeg har laget Førstehjelpen i Angstportalen, slik at vi kan ta en litt mykere vei og forstå at noen ganger trenger vi ikke å møte angsten. Det er en stor del av det å jobbe seg ut av angsten. Vi er nødt til å øve på å også fokusere ut og at det er lov til å ha et valg. Lov til å gå ett steg til, men om jeg kjenner at det ble for mye, har jeg også lov å gå inn igjen der jeg er trygg. Da trenger vi ikke dette motet hele tiden, som er skapt litt utenfor oss selv, fordi vi jobber på lag med oss selv, istedenfor å hele tiden kjempe oss gjennom dagen og livet.

 

Selvfølgelig når vi står midt i angsten er det mye. Men da trenger vi ihvertfall ikke gjøre prosessen så hard, når det å bare eksistere i livet ofte er hardt nok i seg selv.

 

Hva betyr det da i praksis?

 

Det betyr at du må se litt på hvilke mål du har for deg selv. Hva er du setter som krav til deg selv? Hva er det du egentlig føler og tenker om deg selv i ulike situasjoner?

 

Føles det som et mål om du når det? Føler du det er nok? Eller er det litt påtatt, fordi egentlig føler du at det ikke holder og du ikke får til noen ting? Da er det et tegn på at det ikke er det beste for deg. Veldig ofte handler det om kunnskap. Vi får servert mange ulike verktøy, men det er vanskelig å føle at vi gjør en god jobb, hvis vi ikke forstår hvorfor vi gjør det.

 

Det er viktig å forstå hva det gjør med deg, den fysiske kroppen din og nervesystemet ditt. Kunnskap er ofte forut for det vi gjør, så kanskje målet heller skal være å skal starte med å søke kunnskap og lære å forstå hvorfor det er som det er.

 

  • Jeg skal gå inn i portalen og hver dag gjøre en av dagene i 30 dagers programmet
  • Jeg skal ta en video og gjøre en øvelse om dagen

 

Da trenger vi ikke nødvendigvis så mye mot til å gjøre øvelsen fordi vi forstår hvorfor det er vanskelig. På samme måte som du trenger ikke mot for å ta et barn på fanget og trøste det, fordi helt instinktivt vil du holde rundt det og gi barnet en god klem. Det er nettopp det vi trenger å gjøre med oss selv også, men akkurat nå er det veldig mye greier mellom deg og den klemmen, og det er derfor vi føler vi trenger mye mot til å kjempe. Når det egentlig er helt intuitivt hva du trenger, det er bare så mye som skygger over den intuisjonen at vi vet ikke lenger. Det kommer, men vi trenger å tillate oss selv å møte det med litt senkede skuldre og få lov til å få overblikk og forstå hele veien. 

 

Jobber du med en terapeut eller er i Angstportalen, vit at vi ser hvor du er på vei. Vi ser veldig ofte hva du ikke ser og du trenger ikke å se det selv, før du er der. Sånn er det med meg også når jeg går i terapi. Jeg ser ikke retningen, fordi jeg som med deg, står i det jeg står i. Men terapeuten min vet og guider meg i retning dit jeg skal. Jeg trenger bare å vite hvor jeg er nå og hvordan jeg skal kunne møte det jeg føler nå. Slik er det med deg også. 

 

Det er derfor vi har disse tre stegene i portalen, fordi hvis du skulle startet rett på eksponering, ville det krevd enormt med mot og viljestyrke og det er jo nettopp det vi skal forhindre, fordi det betyr at da er du ikke helt klar.

 

Da er det forståelse, kunnskap eller øvelse jeg trenger å gjøre først. Det er greit, det er fint og det er slik det skal være. Jeg trenger ikke vite alt og det hadde ikke gjort noe positivt for meg. Det jeg trenger å vite er hva jeg har å forholde deg til akkurat nå.

 

Hver gang du kjenner at du kjemper litt for hardt, er det verdt å tenke om noe kunne vært gjort annerledes. Er det noen steg jeg har hoppet over, eller hvor god tid har jeg egentlig brukt på det jeg har gjort hittil i prosessen min. Veldig ofte er det kunnskapsdelen som det butter litt på. Vi har kanskje ikke tatt oss tid til det, fordi vi tenker at ikke er viktig. Det som er viktig er at jeg har angst og jeg må slutte å ha angst. Men for å komme dit må vi forstå hvordan vi henger sammen, hvor normalt det er at du reagerer sånn som du reagerer og at det alltid er en grunn.

 

Da trenger vi ikke mot, vi trenger tilstedeværelse og forståelse i å kunne møte oss selv med omsorg for å skape et godt liv. Hva det betyr kommer helt an på deg, fordi vi er så forskjellige. Du er sånn som du er og du trenger de tingene som du trenger. Det er fint!

 

Veien tilbake er da kanskje rett og slett å bruke mot som et rødt flagg, så når er det jeg kjemper veldig hardt for ikke å føle på det jeg føler?

 

Hva er det du trenger å gjøre akkurat nå for å møte deg selv på en god måte?

 

Skriv gjerne ned i prosessen, det kan hjelpe deg, hvilke tanker du har om dette og om hvordan du møter deg selv i dag.

 

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor