Episode 2: Er det mulig å bli kvitt angsten?

Lytt til podcasten her: 

 

Hva er egentlig angst og hvorfor er angsten så viktig?

Hva er angst

Angst er en helt normal reaksjon på en opplevd truende situasjon.

 

Det spiller ingen rolle for hjernen din om situasjonen er truende på ekte eller ei. Du reagerer likt, fordi hjernen oppfatter det som en truende situasjon.

 

Det er mer logisk at vi reagerer heftig dersom vi er i en fysisk skremmende situasjon, som feks å bli angrepet av en bjørn. Får du den samme reaksjonen mens du sitter i sofaen, er i møte eller ligger og sover. Da kan føles det enda mer skremmende, fordi følelsene og tankene og de fysiske symptomene vi kjente på var så ekstremt skremmende.

 

Grunnen til at kroppen din reagerer er fordi hjernen din opplever at du er i en skadelig eller potensielt dødelig situasjon. Da stormer alarmsystemet til for å redde deg. Du har en eller annen gang opplevd noe som gjør dette her skremmende på en aller annen måte, så reagerer hjernen som om det skulle vært en faktisk dødelig situasjon.

 

Husk da dette: Du er ikke dum, du overreagerer ikke, du reagerer akkurat som du gjør og du har alltid en grunn til det.

 

Angsten er viktig

Angsten i seg selv kan du ikke bli kvitt. Den angsten som holder deg i live, som gjør at du tar visse forhåndsregler og reagerer dersom en situasjon ikke føles bra. Den angsten kan du ikke bli kvitt.

 

Noen av oss har et alarmsystem som er så ekstremt overaktivt at en følelse, en lyd, en lukt, en tanke, kan trigge hele alarmsystemet. Da først snakker vi om en angst som er mye mer enn den viktige og positive angsten.

 

Den angsten som gjør at hverdagen din ikke er bra. At daglige gjøremål blir krevende og gjør at f eks ta oppvasken, ta deg en dusj, sitte i ro på sofaen blir helt overveldende. Da er det en type angst vi trenger å jobbe med. Den type angst er det mulig å bli kvitt.

 

Men angst som system i kroppen trenger vi. 

 

Det er en grunn til at angsten er så sterk. Det er fordi alarmsystemet du har beskytter deg for noe. Du lærte en gang at noe var farlig og når du gjør de farlige tingene gjør hjernen det den kan for å holde deg trygg.

 

Uansett om det virker reelt for andre eller ei, så er det alltid en grunn til at du får angst. Men det er også helt normalt og ganske vanlig at du ikke vet hva grunnen er.

 

Jeg vil at du skal vite at det alltid er en grunn til at du har angst. Angsten er ekte for deg uansett om du vet grunnen eller ei. Ofte kan det også ta tid å finne ut hvorfor.

 

Det som er viktig å jobbe med er at du skal føle deg trygg. Trygghet er det nærmeste vi kommer for å bli kvitt angsten. Det å ha trygghet i bunn.

 

Hvordan kan du føle deg trygg i en situasjon der kroppen går i panikk?

 

Eksponering

De fleste av oss med angst har jobbet lenge med eksponering, fordi vi har lært at skal vi bli kvitt angsten må vi gjøre mer av det vi er redd for.

 

Det er riktig, men jeg tror metoden vi bruker på veien dit ofte ikke er det beste for oss. Det er ikke en god eksponering å pushe seg for mye - da føles det mer livsfarlig.

 

Det er viktig at du tar det i ditt tempo. Ta det sakte og ikke push deg for mye. Vi trenger å føle oss trygge for å kunne utvikle oss.

 

Vi er nødt til å utsette oss selv for situasjoner som er så store at vi føler på angsten, men ikke så store at vi ikke klarer å roe oss ned.

 

En vellykket eksponering er feks at du klarer å gå på jobb og når du kommer hjem kjenner du på ro og at du føler deg trygg. Først da har hjernen lært at dette er trygt.

 

Hvilke situasjoner skaper angst?

Hvor mye er for mye slik at du flykter uten at du klarer å roe deg?

 

Finn det punktet for deg.

 

Eksponering handler om å finne en balanse, en balanse for akkurat deg og akkurat i dag. Dette punktet eller denne balansen kan variere dag for dag. Det handler om hvordan du kan møte deg selv på de ulike nivåene du er på dag for dag. Hvordan du kan ta tryggheten inn i de situasjonene du er i.

 

Når er det du pusher deg for mye?

Når er det du føler deg trygg?

Hva kan du gjøre i dag som er litt utenfor komfortsonen, men ikke så mye at det blir for mye?

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor