Episode 12: Hvordan føle følelsene?

Uncategorized Mar 29, 2022

Lytt til podcasten her eller les tekstversjonen under!

Hva er en følelse?

Jeg vet at for mange gir det kanskje ikke så mye mening å føle på følelsene. Kanskje du ikke føler så mange følelser nå? Kanskje følelsene er litt numne? Spesielt følelsen av å glede seg over ting?

 

Følelsene er ikke noe vi kan ta på og ikke noe konkret, så dermed det kan være vanskelig å forstå.

 

Vi kan se på en følelse som vårt innvendige kompass. Et indre kompass system som viser oss hva som er riktig eller galt.

 

Som barn kommuniserer vi mye med følelser og er avhengig av at de rundt oss tar vare på oss og gir oss det vi trenger. Men kanskje opplevde du traumer rundt følelsene dine i barndommen. Kanskje du ikke ble hørt? Kanskje du fikk beskjed om å ikke være sint?

 

Hvis du får beskjed om at den måten du er på ikke er akseptabel vil du gjøre det du kan for å forandre deg. Et barn er ikke i stand til å forstå omstendighetene rundt seg. Sakte begynner du da å endre den indre kompassnålen. Du stoler ikke på dine egne reaksjoner og følelser.

 

Måten vi ser på verden på endrer seg og da har du plutselig ikke det innvendige kompass systemet som skal vise deg hva som er riktig eller ikke. Da kan du begynne å kjenne på angst. Det kan komme litt etter litt eller plutselig som et panikkanfall, fordi ting har bygget seg opp over tid.

 

De fysiske følelsene

Følelser kan føles fysiske.

 

Det kan kanskje høres rart ut. Men hvis du i dag tenker at du ikke føler så mye følelser, kan det hende at du kan føle de fysisk i kroppen.

 

Det kan kjennes som en klump i magen.

Det kan kjennes som en sommerfugl følelse i brystet.

Det kan føles som en stramhet i brystet eller en stram hals.

 

Det er også følelser. Det er fysiske symptomer i kroppen som forteller at det er et eller annet som foregår.

 

Hvordan kan du møte følelsene

Åpne opp for å møte de fysiske følelsene.

 

Du kan øve på å åpne opp for de fysiske følelsene ved å være nysgjerrig på hva som skjer. Hva skjer hvis jeg får lov å være sint? Hva skjer hvis jeg får lov å være lei meg?

 

I Angstportalen snakker jeg også om følelseshjulet, som er et hjul med ulike følelser ut fra kategori. Ha følelseshjulet foran deg og let gjennom følelsene. Er det noen av følelsene som gir litt mening? Det er helt normalt å ha mange motstridende og mange følelser på samme tid.

 

Når du finner en følelse som passer, skriv ned den følelsen. Lag gjerne en følelsesdagbok. Kjenn på følelsen når den dukker opp. Gjenta følelsen i hodet ditt, spesielt om det er vanskelig å få den gjenklangen i kroppen.

 

Forsøk deretter å koble hodet til kroppen. Hvilke symptomer i kroppen er det du da kjenner på? Ved å være nysgjerrig og undre deg over det, øver du deg på å få koblingen til kroppen igjen. Det vil gjøre det lettere og lettere for hver gang. Øve på koblingen mellom hodet og logikken og kroppen vår. Hva er den fysiske følelsen og den fysiske erfaringen med den følelsen?

 

Det er alltid en grunn til den følelsen du har. Øv på å møte deg selv med nysgjerrighet. Jo mer nummen du er til følelsene dine og jo fjernere du er fra følelsene dine, jo mer logisk trenger du å være i starten.

 

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor