Episode 7: Når angsten er akutt

Uncategorized Feb 22, 2022

Lytt til podcasten her, eller les tekstutgaven under:

  

Angsten er mer skremmende når vi ikke vet eller forstår hva som skjer.

 

Når alt er kaos

Følelser og tanker er i kaos.

Kroppen er sliten eller du kjenner på uro.

Du har gjerne smerter.

 

Dette er alle kjennetegn på akuttfasen. 

 

Det at angsten er så fysisk eller at den til de grader tar over alle tanker og følelser kan være nytt, spesielt om det er første gang du opplever angst. 

 

Da er det ikke så rart at det blir ekstremt skremmende, fordi plutselig klarer du ikke å skille mellom følelsene dine. Du føler alt og ingenting på samme tid.

 

Hodet er fullt av tanker, men du vet ikke helt hva du tenker. Det hele er kaotisk og voldsomt. 

 

Vit da at det er helt normalt.

 

Akuttfasen er kaos!

 

I en slik fase jobber kroppen og hjernen din døgnet rundt. Det kan gjøre at du ikke sover godt, som igjen gjør angsten verre og da får du ihvertfall ikke sove eller klarer å hvile. Da kommer du inn i en ond spiral. Det er utrolig tøft! 

 

Det er vanlig å føle at ingen forstår. Jeg tror nesten vi må ha opplevd det selv for å forstå hvor voldsomt, ekte og kaotisk det faktisk er. 

 

Snakk med legen din når du er i denne fasen. Få trygghet i å vite hva det er og ikke er. Ikke vær redd for hva legen din kommer til å tro om deg. Det er helt normalt og legen din har hørt dette før.

 

Førstehjelp

Hva kan du gjøre når du er midt i angst kaoset?

 

Akuttfasen er ikke tiden for å gjøre de store tingene. Du bør ikke utsette deg selv for det som gir deg angst eller presse deg for mye.

 

Før vi kan møte angsten må vi først øve på å finne tilbake litt av energien og evnen til å ta vare på oss selv. Da er du bedre forberedt og kan få noe ut av eksponeringen.

 

Førstehjelp handler om å gå inn eller ut av angsten.

 

Hva kan du gjøre her og nå for å enten å møte deg selv eller tillate deg å gå ut av det?

 

Det er noe av det viktigste her, å vite at det er en forskjell på å flykte fra angsten eller å velge og gå ut av den. Når du bevisst velger å gå ut av den har du tatt styringen og det gir deg mestring og selvtillit. Det roer ned kroppen. 

 

Nøkkelen til førstehjelp: Finne veien ut av angsten og roe ned angsten.

 

5 minutter om dagen

Veien til målet er så ekstremt lang at det ikke er vits å prøve.

 

Har du kjent på det?

 

Du føler deg overveldet og tenker at det er ikke noe vits. Du har jo allerede prøvd så mange ganger og det har ikke fungert. Du har rett og slett mistet håpet.

 

Det er helt vanlig å kjenne på dette i akuttfasen, fordi det er kaotisk.

 

Vit da at kun 5 minutter om dagen er det som trengs. 

 

Det kan høres ubrukelig ut. 5 minutter liksom… Men det fungerer. Det er nok!

 

Vi må begynne i det små. Vi må begynne med tryggheten og finne ut hvordan det kan passe inn i ditt liv.

 

I de 5 minuttene skal du gjøre noe som kan skape mere ro og trygghet for deg. Det kan føles helt fjernt fordi trygghet er det motsatte av hva du føler nå. Målet er ikke å gjøre en ting og så føles alt så mye bedre.

 

Målet er hva kan du gjøre de neste 5 min som gjør at du får en oppgave, får noe annet å tenke på, gir deg litt pause og noe å fokusere på utover angsten.

 

Livet vårt er ofte slik at vi skal pushe oss, være flinke og stå på. Vi skal gjøre oss fortjent til hvile. Vi kan ikke hvile før vi har gjort det, det og det… Kjenner du deg igjen?

 

Du trenger ikke å fortjene å hvile. Vi trenger alle hvile. Det er helt umulig for deg å stille opp for andre hvis ikke du først har tatt vare på deg selv.

 

Hva kan du gjøre de neste 5 min som gjør at du kan føle litt mere ro, litt mere trygghet?

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor