Episode 5: Tanker om å bli gal

Lytt til episoden her eller les bloggen under: 

 

Jeg har jobbet aktivt med angst i syv år nå og i seks av de syv årene har jeg jobbet med andre mennesker. Jeg har snakket med hundrevis av mennesker om angst og i Angstportalen har snart 2000 mennesker vært innom. Det er en ganske stor base å ta av når det gjelder mennesker med angst.

 

Noe av det jeg sitter igjen med etter alle samtalene og etter møte med alle disse flotte menneskene er at det er helt normalt. 

 

Det er normalt å ha tanker som er skremmende, vonde og ubehagelige. Det er normalt å ha tanker om at du blir gal. Og du er ikke alene!

 

Redd for å bli gal

Hva betyr det? 

 

Jeg tror de fleste av oss med angst, har det fordi vi i bunn og grunn føler oss ute av kontroll. Vi tenker at vi ikke er bra nok og kjenner oss utrygge i en ganske så komplisert og vanskelig verden.

 

Det er mange regler om hva som er riktig og hvordan vi skal forholde oss til andre mennesker. Det gjelder både hjemme, på jobben og på skolen. Men det vi ikke lærer er hvor forskjellige vi er. Noen er utadvendte, elsker å være sosial og liker å snakke mye. Andre er introverte, liker seg best alene og har ikke behov for å snakke hele tiden.

 

Uansett hvordan du er som person, er det stor sannsynlighet at du en eller annen gang har følt at du ikke har passet inn fordi normen er ganske smal, spesielt gjennom oppveksten. Det betyr at alt som er utenom det som er normalt, er unormalt og ikke riktig.

 

Ikke så rart at mange tenker at det jeg føler og tenker er så unormalt at det må jo bety at jeg holder på å bli gal, at jeg mister kontrollen, at jeg kommer til å si ting jeg ikke vil si og at jeg kommer til å såre noen jeg bryr meg om.

 

Min tanke er at dette handler mye om den frykten vi alle har for å være i oss selv og frykten for at det vi har i oss blir noe som ikke blir tatt vare på i fellesskapet.

 

Vit at det er helt normalt å være redd for å bli gal. Du er ikke alene om å være redd for å miste kontroll, ha mange vonde tanker og er redd for at du skal gjøre noe du ikke klarer å kontrollere. 

 

Det er  helt normalt! Det betyr ikke at du blir gal💚

 

Vanlige tanker

Tankene våre elsker å surre seg rundt det verst tenkelige for deg!

 

Det du tenker mest på er sannsynligvis nettopp det, det du er ekstremt redd skal skje. 

 

Det kan være at du er mamma og er redd for å kjøre bil fordi du har tanker om hva hvis jeg kjører inn i fjellvegg eller inn i bilen som kommer mot meg? Hva hvis jeg slipper barnet mitt i bakken eller hva hvis jeg gjør noe som ikke er bra for barnet mitt?

 

Eller det kan være du er redd for at noen du er glad i skal bli syk, at du skal såre noen eller si noe som ikke kan tas tilbake?

 

Du tenker på det verst mulige som kan skje. Og vet du hva, det er helt vanlig å ha de tankene. Hadde vi visst hvor normalt det er, hadde det ikke vært tanker vi ikke hadde blitt kvitt.

 

Den beste måten å få tanker til å kverne på er den frykten vi har i bånn for de tankene. Hjernen din får beskjed om at du må ha fokus på den faren, fordi det kan skje når som helst..

 

Jeg må holde meg unna, jeg må slutte å kjøre bil, jeg må slutte å snakke med andre.. Du gjør alt du kan for at det ikke skal skje.

 

Men vit da at det bare er tanker. Det at du har mye vonde tanker, det gjør det ikke mer sant.

 

Tankene og angsten vil jo gjerne at du skal tro på det og fortsette å tenke på alle disse tingene fordi da er du forberedt. Slutter du å være redd, da skjer det. Det er ikke virkeligheten i det hele tatt, men det er vanlig å oppleve at det er det.

 

Å møte tankene handler mye om å sortere hva som er hva. Øv deg på at selv om du tenker det, betyr det ikke at det er slik. Tankene lyver som regel.

 

Tankene kan bli så sterke at du ikke klarer å fungere, og du tror du kommer til å gjøre det du frykter du skal gjøre. Men vonde tanker gjør ikke at du blir gal, fordi du er trygg og det er normalt. 

 

De tankene du har, er tanker alle andre har også. Det er bare at vi ikke tør å snakke om det og tror vi er alene. 

 

Alt vi snakker om i angsten er normalt, selv om det kanskje føles alt annet enn normalt når du står i det. Men vit da at det er normalt og du er ikke alene om tankene.



Hvordan møte tankene

Hvordan kan du møte de vonde tankene?

 

Jeg vil si at det er lov å være litt streng når du skal møte de vonde tankene dine. Det er lov å bruke verktøy for å øve på å trene opp hjernen din til når du skal tenke og ikke tenke på det som gjør så vondt. Det er et tema jeg vet mange sliter med og synes er vanskelig. 

 

For å gjøre det litt lettere når du skal møte tankene er det viktig med åpenhet. Få ut tankene, fordi alt vi går med i hodet kan bli veldig stort tislutt. 

 

  • Snakk med noen du har tillit til.
  • Skriv gjerne tankene på en lapp. 
  • Si tankene høyt. 

 

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor