Episode 42: Starte for seg selv når du har angst

business med angst Nov 22, 2022

Episode 42: Starte for seg selv når du har angst

 

Det å starte egen business er krevende og når du har angst er det gjerne noen ekstra utfordringer i tillegg.

 

Når jeg startet hadde jeg så høy angst at jeg kunne ikke gå ut av huset. Jeg var helt lenket til sofaen og turte ikke snakke med noen. Jeg var helt på bunn og måtte tilpasse alt. Det jeg da gjorde var at jeg startet med å skrive.

 

I dagens episode har jeg med meg Guri Five fra Kommuniser bedre. Vi snakker om å starte egen business, også når du har angst, og hvordan Guri gjorde det da hun startet sin business. Guri er også klar med boka: Design din drømmebusiness.

Kristine sin historie

Hvor fant du styrken til å begynne når du hadde så sterk angst?

Det begynte med en sterk indre drive, som jeg ikke kan forklare hvor kom fra. Den sa at dette skal ikke være livet mitt. På det tidspunktet klarte jeg ikke å jobbe, klarte ikke å gå på do alene en gang.. Skulle jeg virkelig ha det slik resten av livet?

 

Jeg kom over onlineverdenen og så at det var en mulighet. Jeg så at det var mennesker der ute som skapte sin egen jobb. Det å gå på jobb, det var vanskelig og jeg hadde aldri fått det til, pga angsten. Det å tilpasse og tillate meg å starte der jeg var, det kunne jeg klare. 

 

Hvordan våget du å begynne å dele noe?

Jeg startet med å blogge. Jeg slettet bloggen veldig mange ganger, fordi jeg følte at med en gang jeg la ut noe så så hele verden det. Deretter begynte jeg med en facebook gruppe, hvor jeg kunne kontrollere hvem som så. Det var viktig for meg at det ikke var noen jeg kjente. Jeg turte heller ikke snakke på norsk, så alt var på engelsk. Det føltes kanskje litt nærmere på norsk og den frykten for å treffe på noen jeg kjente. Jeg startet med folk jeg var trygg på og når jeg startet med annonser, ble det utlandet fordi det føltes tryggere.

 

Hvordan var dagene dine da?

Jeg la ut noe nesten hver dag. Jeg dykket inn i de temaene jeg skrev om, fordi alt annet var så mørkt. Å da kunne skrive og fordype meg, gjorde at jeg overlevde. Det å ha noe utenfor meg selv som drev meg.

 

Alle i familien har angst og vi har snakket mye om det, så det har alltid vært naturlig for meg å snakke om angst. I starten var det mer temaer jeg snakket om og ikke om meg selv. Det tok lang tid før jeg snakket om meg og min historie.

 

Skjønte du i starten av du laget en business eller tenkte du bare at dette kan jeg fokusere på og hjelpe andre?

Jeg hadde nok en liten drøm, selv om jeg ikke hadde troen i starten. Men det jeg gjør i dag hadde jeg nok aldri tenkt at var en mulighet. Husker jeg tenkte at hvis jeg kunne tjene 10 000 i mnd da hadde jeg klart det. Å kunne gjøre det, men ikke på den skalaen det er i dag. Det var helt fjernt for meg. Jeg gjorde det et år gratis først med utenlandske kunder. Det var ubehagelig å ta betalt første gang, men det var et naturlig steg for å få ting til å fungere.

 

Hadde du da begynt å se konturen av det det kunne bli?

Nei ikke på det tidspunktet. Begynte etterhvert med en medlemsportal som var mer selvutvikling før jeg begynte med Angstportalen. Det tok lang tid å venne seg til tanken på at det kunne bli noe større og ikke bare jeg som hadde en liten hobby. 

Guri sin reise

Guri forteller at hun begynte med å dele tips og råd, fordi hun hadde masse ideer og en trang til å dele. Hun sier at hun skulle bare dele ved siden av jobben og hadde ikke tenkt at det skulle bli en business.

 

Men så ble det jo en business, nesten ut av det blå tenkte jeg da. Men ser jeg jo nå at alle stegene var helt riktige og det var den veien jeg skulle. Der og da klarte jeg ikke å se det i det hele tatt. Det var liksom bare jeg som ville dele og så ble det morsommere å gå dypere inn i de ulike delene.

 

Etterhvert begynte jeg å få feedback og folk synes det er nyttig. Da begynte jeg å tenke at kanskje det er mulig å gjøre noe ut av dette her? At jeg kunne skape min egen business og få drømmelivet. Jeg trodde først at folk løy, men så begynte jeg å se konturen av at det kanskje er sant.

 

Hvor lang tid tok det fra du begynte å legge ut ting til du sluttet jobben?

Guri sier at det tok nesten 4 år. Vi tenker jo at det bare er å starte og så hoppe ut i det, og så går det bra. Men fra jeg tenkte tanken første gang og la ut de første postene, tok det 4 år før jeg hoppet. Jeg brukte tiden på å forstå alt sammen og bli kjent med meg selv og hva jeg egentlig ville. Jeg måtte finne ut hvordan jeg kunne skape og designe en business slik at jeg kunne stå i den og trives i den.

Design din drømmebusiness

Guri har helt ny bok i forhåndssalg nå. Boka heter Design din drømmebusiness og handler om det å starte egen business. Guri sier at det tar tid og du skal gjennom mye frykt.

 

Jeg kaller det i boka for Drømmeknusere. Jeg går innom 10 av de jeg møtte på. Jeg forteller hvordan jeg jobbet meg gjennom det og hvordan noen kunder jobbet seg gjennom de. 

 

Det er viktig å snakke om at man er redd, men at man samtidig har lyst. De aller fleste som starter kjenner inni seg at de er ment å gjøre noe annet, og at de vil jobbe på egne premisser. Det handler om å klare å ha “driven” og samtidig møte på all den frykten en må gjennom og så klare å jobbe seg gjennom det. Vi som har gjort dette har vært livredd mange ganger og hatt lyst å gi opp mange ganger, men så har vi gjort det likevel. Om man kjenner at man har lyst å gjøre noe, er det mulig å få det til, men det krever mye.

 

Hvis du får denne tanken hele tiden: Jeg har lyst til å skape noe eget. Følg den og ta det et steg av gangen. Å mestre en ting hele veien tenker jeg. Det er også så fort gjort å sammenligne seg med andre og at de har kommet så langt og så ser man bare det. Ingen ser alle de årene hvor vi var redde og usikre.

 

Hva er målet med boka?

Guri sier: Hvis jeg kan få en person til å kjenne at det endrer noe, at den personen kjenner at dette har jeg lyst til eller føler seg inspirert. Da har boka gjort jobben sin. 

 

Jeg har skrevet boka basert på hva jeg trengte i starten. Hva jeg trengte å vite og høre om. Her får du både oppskriften på hvordan starte egen business, men også hvordan du kan fortsette når du møter på drømmeknuserne, når du kjenner at du får lyst til å gi opp. 

 

Boka er i forhåndssalg nå (ut november): https://pokket.no/produkt/design-din-drommebusiness-guri-five/

 

Kjøper du boka i forhåndssalg får med noen bonuser:

  • Gå fra ide til produkt.
  • Intervjuer med grundere.
  • 30 business ideer om hva som er mulig å gjøre.

Noen råd fra Kristine

Hvis du kunne gitt et råd til de som har angst eller er ufør?

Tenk over hva det er du kan og får til. For meg var det å skrive. Jeg turte ikke å snakke med noen, så jeg begynte å skrive. Jeg gjorde det for å få selvtillit og for å starte et sted. For deg er det kanskje noe annet. Finn ut hva er det er som stopper deg og hva du får til.

 

Start der, så kommer det andre senere når du er mer komfortabel. Ser jo bare der jeg er nå og alt jeg har klart. Det er fortsatt utfordringer og det er viktig å vite at de fortsatt kommer. Men bare det å starte et sted. Det trenger ikke være perfekt, men kom i gang. Når du er i angsten er det lett å føle at du er utenfor samfunnet og livet og det er ikke noe mer mestring. Gjør da noe som skaper den følelsen av at du har noe å komme med og bidra med.

 

Tror du det er mulig for andre som har angst til å gjøre det samme som deg?

Jeg tror det hvis du har “driven”. Den indre følelsen man ikke vet hvor kommer fra, men den følelsen av at jeg kan ikke gjøre noe annet. Hos meg har den nærmest bare oppstått og jeg ser ikke noe annet valg.

Noen råd fra Guri

Guri sier at hun ikke har et eneste grundergen. Hun hadde ikke tenkt å starte egen business, men kjente på at hun hadde lyst til å formidle. Jeg møtte på folk som visste at de skulle bli gründer fra de var liten, men jeg hadde ikke kjent på det. Plutselig kom det ønsket om å dele, formidle og skape innhold. Etterhvert så jeg at dette kan jeg gjøre noe mer ut av det.

 

Alt blir lettere etterhvert, hvis man følger det man kjenner dukker opp. Utforsk det på din måte. Finn ut hva som stopper deg og hva du har mulighet til. Du kan begynne på din måte i det små. Det er litt godt å vite for folk at selv om du er ny så er det bare å begynne med noe. Du trenger ikke ha alle svarene med en gang, men ta et steg om gangen.

 

Guri avslutter med å si at det er mye kraft i å dele tanker og følelser. Det var godt å snakke om det i boka, selv om det også var tøft og vanskelig.

 

Det er viktig å gjøre det på din måte, men jeg ønsket å fortelle hva jeg gjorde, slik at du kanskje kan hente inspirasjon fra det jeg lærte. Det mulig å få til noe. Det er også greit å være redd, men ikke gi opp. Erkjenn at du er redd, men gjør det du har lyst til.

Close

Få kurset ved å registrere deg nedenfor